BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

welcomer


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, April 16, 2011

apaBila diri ditimpa kemusibahAn

Pada satu hari yang agak hening, bukan satu hari je yg heningnya,malah hari-hari kot..maklumlah musim final exam ni, sunyi sepi la sikit, boleh dikatakan sume student duk studi la..kalu tak duk studi, stud0 la tu...( sebenarnya diri sendiri yg cenggitu ) dah segala macam studi ngan studo ni diangkut...jadi lah studio...nape lak jadi studi0 tetibe nih..senang cite..ce cite..ce cite ( pengaruh si limah punye pasal )...citenye lagu ni.. studi + stud0 = studi0 la jadinye..harap2 paham la cg matematik ni ngajar ye..senang jer kan, tambah tolak tambah tolak, tolak tolak = jatuh.. bangun la balik..pe yg susah..eh, agak panjang pendahuluan karangan nih..jom kite masuk isi yg xberapa impotant sgt..

perenggan pertama : ( ni masa cg BM plak ye, jgn duk main sempoa lagi )

tiba2 pada pagi yang hening (haha terus masuk intermission, saspen2)...sorang student mintak tolong...tolong..tolong..bantu aku ( dalam keadaan suara yang tidak kedengaran oleh sape2 pon..kenapa agaknye??..kenapa agaknye?? dah dia xmau keluarkan suara dia, camane nk bunyi..waduh2)

sambung balik citer student nih..td hanya iklan semulut-mulut..dlm iklan ni xde unsur2 grafik yg dipaparkan..so, mata-mata tak berperanan di sini..mulut je yang dibenarkan..hihi..pas student tu mintak tolong, dye try la bagitau..tolonglah saya, bagi la saya semangat ckit..xbanyak pun xpe..ckit pon jadilah..ad0oii..macam mane nak ber exam nii...m0od studi xde langsung dlm diri ni, motivasi diri xtau pegi mane hilangkan diri, dalam kepala ni
kosong je xde isi..( lah..rupenye poblem itu yg melanda diri student tersebut)


dalam keadaan putus asa yang melanda student tersebut..dialog student tu berbunyi cenggini..m0od studi xde langsung dlm diri ni, motivasi diri xtau p mane hilangkan diri, dalam kepala ni kosong je xde isi.......ni yang rasa nak terjun sorang diri ni..( astaghfirullahalazim...sang writer beristighfar bukannye hape..tertinggal perkataan yang xdisangke..ade ke patut..xpatut2)..ayat yang sebenar-benarnya...ni yang rase nak terjun KATIL sorang diri ni..haha..(writer memohon maaf di situ, berlaku sedikit kekeliruan typing eror di situ)..

ape agaknye yang dilakukan student tu..memang dye terjun katil tu dlm keadaan bersungguh-sungguh lah..( apela..kalu study bersungguh-sungguh cenggitu kan elok) tp takpela..semangat tu mesti ade.. lepas je dia terjun katil ( katil dia xla tinggi sgt,,same tinggi ngn kepala lutut je)..xde sebarang kecederaan yang dilaporkan..eloklah tu..tibe2 dia rase bersemangat..xtau la dari mana datangnya semangat tersebut. Dari katilnye kah?? dari lutut nye kah ?? xde sape yg tau..walhal lutut dye pun mmg xtau..haha

hanya diri student n sang Pencipta je yg tau...tp..sang writer tak penah putus asa, nk tau jugak ape yng menyebabkan student tersebut bersemangat luar biasa..korek punye korek..gali punye gali, cungkil punye cungkil...sampai nk tercabut sang writer punye salotape yg ditampal kat meja ( eh..pekena-mengena plak ngn salotape dia ni..ahh,,ignore it)...rupe2nye...dia teringat kat parents yg nun jauh di sana ( kt kampung la tu yer )...bile difkir-fikirkan balik, bile terbayang wajah mak, ayah, atau umi, abah atau mami, dady and sewaktu dengannye tu, itulah pembakar semangat dia yg sebenarnye..tambah-tambah pulak ngn adik-beradik lagi..dialah yang menjadi harapan dlm family dia..

masa depan dia juga berada dlm genggaman dia..itulah yang akan dia capai kelak..( yg ni la yg dicungkil sang writer, tidak sepenuhnya diceritakan) kata student ni..kamu xakan dapat merasainya apa yang saya rasa,melainkan kamu sendiri yang merasanya..baiklah2.. lepas dye dapat semangat pas tejun katil tu..dye terus p amek wudhu'...n menyahkan segala anasir2 yg xade gunenye dengan menggunakan senjata doa..( nk gune pisau lipat pon boleh..tp jgn bukak lipatannya..hihi..hanya gurauan berlaku disitu)


lepas kejadian yang agak mengerikan itu berlaku, si student itu meneruskan kehidupannya sebagai manusia biasa seperti orang lain ( takkan tibe2 naik pangkat presiden syarikat perkapalan pulak kan) dia bercita-cita ingin menjadi seorang student yang mempunyai masa depan yang baik n mukmin yang berjaya dunia n akhirat...biiznillah..insyaAllah..

~THE END~

m0ral dan etikanya....cube2 la pkir sendiri..hihi...

tp nk gtau jugak..sikap yg nk cepat2 putus asa ni bukannya elok sangat kan, kalu dah xboleh nk fikir sape2 walhal zikrullah juga xmenjadi..fikir dan ingatlah pada family espeselly kedua ibu bapa kite..insyaAllah..semua benda yg dikirkan baik seblum ni akan bersatu menjadi lebih baik..dan yang lebih baik akan menjadi sesuatu yg paaaaaaaaalllliiingggg baik...insyaAllah...


PiNTu RinDuKU

PiNtu RindUku



telah ku daki puncak tertingGi
Telah Ku turun leMbah dan gurun
tidak ku teMu mana Pintu Mu
Untuk ku Seru rasA Rinduku

telah Ku daki puncak tertinGgi
telaH Ku turun Lembah dan Gurun
sunGguh Ku buta dalam Cahaya
sungguh Ku lupa tika Bahagia

sedang KAU dekat bukan di mata
sentuh MU erat di pinggir jiwa
sedang KAU dekat di pinggir jiwa

biarKan air mata melimpah
biaRkan luluh cinta tercurah
segala kasih rindU tertumpah
seluruh hati aku berserah

Ku tunggu waktu bila bertemu
Hidup matiku hanya untuk MU
Hidup matiku hanyalah untuk MU

Sunday, March 13, 2011

Alqamah yang malang

Seorang sahabat Rasulullah s.a.w yang bernama Alqamah, tidak dapat mengucap kalimah syahadah sewaktu tiba saat kematiannya. Puas diajar oleh para sahabat, namun Alqamah masih gagal mengucapnya.
Sahabat sangat risau melihatkan wajah Alqamah yang pucat, mulut terkatup rapat serta kaki dan tangannya kaku tidak bergerak. lalu hal ini diadukan kepada Rasulullah s.a.w.
Rasulullah sedia maklum bahawa Alqamah jadi begitu bukan kerana kurang amal ibadatnya tetapi dia telah menderhaka kepada ibunya. Lalu dipanggil ibunya, maka Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : " wahai ibu Alqamah, ampunkan dosa anakmu." Namun ibunya enggan kerana Alqamah telah mengecilkan hatinya.
Menurut ibunya, sebelum berkahwin, Alqamah seorang anak yang patuh, hormat dan begitu mengambil berat hal ehwal ibunya. Tetapi apabila telah berkahwin dia banyak melebihkan isterinya dan sering mengasari ibunya sehingga ibunya berkecil hati.
Melihat kengganan ibunya , Rasulullah s.a.w mengancam untuk membakar Alqamah. Menangis ibu Alqamah apabila diancam sebegitu kerana kasih pada anaknya itu terlalu mendalam. Lalu dia memaafkan anaknya.
Sebaik sahaja ibunya memaafkannya, dengan mudah Alqamah mengucap dua kalimah syahadah sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Saturday, October 30, 2010

viDeo-Vide0 teKnologi Pendidikan

video video video video

maCam mane maHu hasiLkan gaMbar Model BBM

salam..
bagi memenuhi keperluan untuk subjek Teknologi Pendidikan yang diambil Tahun 2 ini, di mana salah satu kerja yang perlu dijalankan adalah membina satu model pembelajaran yang akan dipamerkan semasa proses pembelajaran dan pengajaran. Jadi dengan idea yang agak suam-suam kuku sahaja, dengan tidak semena-mena saya terfikir untuk membuat satu model yang berkaitan dengan tajuk sembelihan.Alhamdulillah..ade jugak idea..

Antara subjek yang saya mahu hasilkan adalah seekor lembu, sebilah pisau yang dikhususkan untuk sembelihan ini, kalau tak ade pisau, tak boleh la nak sembelih. Perkara yang membuatkan saya terfikir untuk menghasilkan model ini adalah kerana mudah untuk seseorang guru itu menerangkan perkara-perkara yang berlaku semasa proses sembelihan, jadi dengan adanya model ini, tidak perlulah seseorang guru itu bertungkus-lumus untuk mengheret beberapa ekor lembu ke sekolah, apalagi nak menambat lembu tersebut di dalam kelas, semata-mata nak bagi faham kepada para pelajar tentang tajuk sembelihan ini. Dengan cara mudah, hasilkanlah seekor lembu berserta dengan pisaunya sekali. Pisau pula, boleh dihasilkan agar, jika bawa yang real, takut-takut berlaku kemungkinan perkara yang tidak diduga di luar jangkaan guru tersebut,pelajar2 walhal tukang kebun sekalipun. Semuanya perlu berjaga-jaga dengan pisau.
Seterusnya, proses pembuatannya boleh dikatakan agak rumit juga untuk membentukkan lembu itu menjadi rupa lembu, kalau tengok macam rupa kerbau pun jadi la..tapi tu bukan kerbau...tapi...lam, mim, ba, wau...LEMBU..seterusnya kita lihat bahan-bahan bagi menghasilkan model ini..

i) surat khabar lama ( nak membentuk badan lembu )
ii) ranting kayu ( kaki lembu )
iii) botol ( dipotong utk membuat kepala lembu )
iv) tali rafia ( ekor)
v) pelekat kotak/saltip kotak ( balut tubuh lembu )
vi) sedikit kertas warna ( telinga dan tanduk )
vii) marker hitam ( lukis mata dan kaki )
viii) kertas keras ( utk pisau sembelihan )
ix) kotak kasut ( sbg tempat letak pisau )

dengan adanya bahan-bahan tersebut, maka proses penghasilannya dilakukan dengan ketekunan, kesabaran, ketelitian, dan yang paling penting keimaginasian untuk seekor lembu itu..

nak lihat hasilnya...sila-sila tengok bawah lagi dlm blog ni..semuanya ade

gamBar M0del baHan Bantu mEngajar







Sunday, September 19, 2010

kuLit Buku tEknologi PenDidikan

inilah hasil kulit buku yang telah saya designkan..